Es tracta de la unió matrimonal entre dues persones del mateix sexe, la qual cosa ha estat prohibida durant èpoques passades i, fins i tot actualment, no es permet en molts països.
No obstant això, avui en dia, 31 dels 50 països d’Europa reconeixen aquesta unió entre persones LGTB.
El primer país en legalitzar el matrimoni homosexual va ser els Països Baixos, al setembre de l’any 2000.
El matrimoni homosexual a Espanya va ser legalitzat el 2005 després d’una campanya que també incloïa l’adopció homoparental, iniciada el 2004 pel govern socialista dirigit per José Luis Rodríguez Zapatero, que havia guanyat les eleccions poc abans.
És l’adopció d’un nen per part d’una persona, una parella de persones homosexuals o una parella del mateix sexe formant-se una família homoparental.
L’adopció per part de parelles del mateix sexe és legal a 34 països a nivell nacional, amb excepció de Mèxic on només és legal a algunes entitats federatives d’aquest país; a més, és legal l’adopció del fill del cònjuge a Estònia, Sant Marí, Taiwan i Liechtenstein.
68 països del món prohibeixen les relacions sexuals entre persones del mateix sexe, amb sentències que van des d’uns quants mesos a molts anys de presó, o fins i tot càstigs corporals com a flagel·lacions públiques.
Tot i això, es tracta d’una xifra que, segons Julia Ehrt, es redueix cada any. A la darrera dècada, 16 països han deixat de perseguir l’homosexualitat, entre ells Antiga i Barbuda, Saint Kitts i Nevis, Angola, Moçambic i, el més recent, Singapur.
Per exemple, les persones intersexuals (nascudes amb característiques sexuals atípiques) pateixen algunes de les vulneracions de drets humans que també pateixen les persones lesbianes, gais, bisexuals i transgènere. Però, alhora, s’han d’enfrontar a la violència institucional dels sistemes sanitaris, que els comporta conseqüències físiques i psicològiques per a tota la vida.
Per això, és estrictament necessari que tothom respecti i tracti igual a tots els que formen part de la comunitat LGBT.
El col·lectiu pretén eradicar de la societat prejudicis i actituds com ara l’homofòbia i la transfòbia.
Els membres del col·lectiu LGBTI corren el risc que els arrestin, facin xantatge, extorsionin, estigmaticin, discriminin, agredin i, com hem dit anteriorment, els castiguin fins i tot amb la pena de mort.